• Stela

Ndoshta deri më sot ke qenë duke veshur kostumin e gabuar...Kostumet e burrave kanë qenë gjithnjë si një temë e nxehtë sepse askush nuk flet shumë për to dhe rëndësinë e tyre. Disa se nuk dinë ç’të thonë, disa se nuk janë të sigurt nga t’ia fillojnë, e për disa mjafton të quhesh se ke veshur kostum dhe je në rregull.Një nga veshjet më të vështira për t’u realizuar me mjeshtëri si dhe nga ato më të bukurat, janë pikërisht kostumet mashkullore me 3, 4 dhe 5 pjesë. Nëse do t’i kategorizonim, kostumet dallojnë nga vendosja e kopsave, jaka, kanavaca, ngritja e jakës, astari, made-to-measure (i bërë me porosi, i gatshëm (blerë direkt nga dyqani, tegeli zbukurues, xhepat, ngushtuesi i qemerit, vatat, kopsat e mëngëve dhe pala e pasme.Vendi i kopsës: Lartësia në të cilën janë vendosur kopsat e belit të një xhakete kostumi.

Kanavaca: Shtresa e copës - shpesh e bërë nga leshi dhe/ose qime kali - që ndan veshjen e xhaketës së kostumit nga materiali i saj i jashtëm. Disa kostume vijnë me një kanavacë të plotë (të bëra me porosi dhe kushtojnë shumë), të tjera vijnë me një gjysmë kanavacë (kushtojnë më pak ose mund të jenë kostume vere).


Ngritja e jakës: Pika e një xhaketë kostumi ku jaka takon xhaketën.


Jaka e xhaketës: Pjesa e palosur e xhaketës së kostumit, e cila shkon nga jaka deri te kopsa e sipërme. Zakonisht janë tre lloje jakash: klasike (më e njohura), me majë (ose vintage) dhe jaka shall (kryesisht e rezervuar për Bondin ose veshje ceremoniale).


Astari: është zakonisht mëndafshi, poliestere ose ndonjë lloj tjetër që ndërthur disa fije.


Made-Measure (i bërë me porosi): kostum i bërë sipas masave, pritet duke përdorur një kallëp standard dhe më pas modifikohet për të akomoduar përmasat e përdoruesit.


Off-The-Rack (direkt nga dyqani): Çdo kostum që nuk është bërë sipas masës ose me porosi, p.sh. shumica e kostumeve që do të hasni në blerje në dyqan ose në internet.


Tegel zbukurues: Qepje decorative, zakonisht e bërë me dorë, e cila kërkon mjeshtëri dhe preçizjon.


Xhepat: Xhepat e mbivendosur janë më të zakonshmit, xhepat me ngjitje janë më sportivët dhe xhepat e biletave, një xhep i dytë, më i vogël që qëndron mbi atë të rregulltin. Këta janë më britanikët.


Ngushtuesi i qemerit: Zakonisht nga të dyja anët e qemerit, midis astarit dhe copës, vendoset një shirit (elastik) që siguron ngushtimin e belit pa pasur nevojë për rrip.


Vatat: Komponenti më i rëndësishëm i një kostumi dhe për disa arsye. Ato ndihmojnë në dhënien e formës së kostumit në tërësi. Zakonisht një kostum i qepur jo mirë dallon pikërisht nga harku i mëngës dhe lloji i vatës.


Kopsat e xhaketës: Shumica e kostumeve kanë kopsa jofunksionale të mëngëve. Ky lloj i ndërtimit të kopsave, në anglisht kjo quhet “surgeon cuffs”, hapen dhe mbyllen lirisht.


Pala e pasme: Pala në pjesën e pasme të një xhakete kostumi mund të jetë teke ose dyshe.


Tani, nëse keni zgjedhur llojin që ju përshatet, është koha të vendosni për ngjyrën. Nuancat e këtij sezoni janë ato të tokës, blu dhe vishnje.- Nuancat e tokës janë ato më të përdourat. Duke filluar nga bezha, mjaltë, çokollatë, gështenjë, dru dhe kanellë. Janë të këshilluara për meshkuj me tipare lajthie dhe lëkurë me tonalitet neutral.- Blu petrolio është një nga tonalitetet e blusë, i cili është kthyer në trend sezonin e fundit. Duket shumë bukur i kombinuar me aksesorë blu, ose dhe me tonalitetet e së kaftës.- Kostumi britanik me tre pjesë, ështëi preferuari im. Mund ta kombinosh me shumë lloje copash dhe dizajnesh (si ato që folëm pak më lart tek kategoritë). Po merr gjithnjë e më shumë vëmendje kohët e fundit edhe në Pitti Uomo.-Ngjyra vishnje është dhe ajo më festivja. Sidomos nëse është punuar në copë kadife, duket shumë Krishtlindjesh. Këtë sezon nuk duhet të mungojë një i tillë në gardërobën tuaj, qoftë i bërë me porosi apo i blerë në dyqan.80 views0 comments

Recent Posts

See All